Gırtlak kanseri tedavisinde kullanılan lazer yöntemi ile daha önce yapılan ameliyatlarda boğazlarına açılan bir delikten nefes almak durumunda kalan ve konuşmakta güçlük çeken hastalar, bu uygulamaya maruz kalmadan tedavi olabiliyor. Lazerle tedavide hastanede kalış süresinin 1 gündür. Gırtlak kanserinin, erken dönemde teşhisi sağlanırsa tedavi şansı yüksek bir hastalıktır, ancak geç kalınmış vakalarda gırtlağın tamamını çıkartmak gerekir.
“Erken evre ve bazı seçilmiş ileri evre tümörlerde, cilt insizyonu ve geçici de olsa boğaza delik açılmadan ağız içinden çalışılarak kanserin tuttuğu bölgelerin lazer ışını ile çıkartılması mümkündür.
Özellikle son yıllarda lazer teknolojisindeki gelişmeler bu tür ameliyatların yapılabilmesini daha da kolaylaştırmıştır. Karbondioksit veya diod fiber iletimli lazer teknolojisi ile hastanın ağız içinden ses tellerine ulaşılarak tümörlü dokular kolaylıkla ve kanamadan çıkarılabilmektedir.” Lazer ameliyatından sonra ışın tedavisi ve kemoterapi gerekli olmamaktadır…
Hastanın boğazına geçici de olsa delik açılmamaktadır. “Yakın takipte olan hastanın nüks durumunda da 2. kez lazerle ağız içinden ameliyat olma şansı devam etmektedir. Lazerle yapılan ameliyatlar sonrasında hastanın ses kalitesi açık yapılan cerrahilere göre çok daha iyidir. Radyoterapi sonrası hastalığın tekrarladığı durumda genellikle gırtlağın tamamının çıkarılması gündeme gelmektedir.
Karbondioksit ve diod lazer tekniği, kulak-burun-boğazın birçok alanında uygulanmaktadır. Gırtlağın iyi huylu ve kötü huylu tümörlerinde seçilmiş olgularda başarıyla kullanılmaktadır.
Lazer ile sınırlı ses tümörlerinin çıkartılması diğer tedavi şekillerine bir alternatiftir. Hastanede kalış süresinin kısalığı, maliyetinin düşük olması ve boyuna solunum için delik açma ihtiyacının olmaması en önemli avantajlarıdır.
Gırtlağın mevcut kanser yayılımına engel olan bariyerleri, ses teli üzerindeki tümörün yayılmasını sınırlı tutmaktadır ve gırtlağın çatısı korunduğundan lazer ile ses telinin kısmi çıkarılması mümkün olmaktadır.
Lazer cerrahisi önceleri sadece ses telinin yüzeyel lezyonlarında uygulanırken teknolojik imkanların ve tecrübelerin artmasıyla birlkte uygulanma alanı da artmıştır. ses teli hareketinin fikse olmaması gerekmektedir.
Bu ameliyat genel anestezi altında yapılmakta ve kısa sürmektedir. Hasta uyutulduktan sonra ses telleri görünür hale getirilir. Bu noktadan itibaren gırtlak mikroskop altında incelenir. Cerrahi tanı koymak amacıyla yapılıyorsa, hastayla ameliyat öncesinde konuşmak koşulu ile alınan parça patolog tarafından ameliyathanede incelenir. Eğer kanser tanısı konursa, aynı seansta lazer cerrahisi uygulanabilir. Böylece hastanın birden fazla anestezi alması engellenmiş olur. Lazerin fiberle yaymış olduğu ışını mikroskop altında görmek ve ışını yönlendirmek mümkün olabilmektedir. Tümörün etrafındaki sağlam dokulardan geçilerek tümör çıkarılır.
Lazerle ameliyatın en önemli avantajlarından biri, kanama olmamasıdır. Hasta ameliyatı takiben bir gün sonra eve gidebilmektedir. Ameliyat sonrasındaki erken dönemde ses kalitesi kötü olmakla birlikte tamamen normal hayatına dönebilmektedir. Hastanın beslenmesinde hiçbir sorun yaratmamaktadır.Ses kalitesi iyileşme dokularının gelişmesiyle kademeli olarak genellikle artış gösterir.
Ses kalitesi açısından ışın tedavisiyle kıyaslandığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmektedir. Lazer cerrahisi, gırtlağı korumaya yönelik bir tekniktir. Işın tedavisi ve diğer klasik cerrahi yaklaşımlara alternatif bir tedavidir.
Bize Arayın : +90 212 584 81 81
Bize Arayın : +90 505 787 75 25
E-Mail Gönder :info@burhandadas.com